Twitter slår op med Trump: Her er 9 tweets, vi aldrig mere vil se (2024)

En æra er slu*t. Twitter har valgt permanent at suspendere Donald Trump fra det sociale medie.

Den afgående amerikanske præsident har om nogen politiker benyttet tjenestens ultrakorte kommunikationsform til at styre debatten og tale direkte til sine følgere.

- Det er kæmpestort, siger Astrid Haug, der er ekspert kommunikation og sociale medier.

Hun vurderer, at udelukkelsen rammer Donald Trump hårdt.

- Umiddelbart så er han vingeskudt af det her. Han mister sin primære kommunikationskanal. Det er jo ligesom at få skåret tungen af. Det er meget voldsomt, siger hun.

Efter at Trumps tilhængere onsdag stormede den amerikanske kongres-bygning, valgte Twitter kort efter at suspendere Trumps konto, @realDonaldTrump, i 12 timer.

Trump vendte tilbage til platformen med en video, hvor han sagde, at han anerkendte valgresultatet, men da han kort efter tweetede, at han ikke vil komme til den nye præsident Joe Bidens indsættelse, gjorde Twitter udelukkelsen permanent.

Man mener blandt andet, at Trumps afbud til indsættelsen er et signal til hans følgere, om at han ikke reelt anerkender valget.

Ifølge Astrid Haug har Twitter med beslu*tningen taget et afgørende skridt.

- Det er tegn på, at nu har de fået nok, siger hun.

- Denne eskalering, hvor der er en reel trussel, det vil Twitter simpelthen ikke medvirke til, siger hun.

Platformen dømmer nu Trump ude, ikke for hvad han siger, men for hvordan hans tweets vil blive opfattet, og hvad de kan føre til. Og så spiller det nok også ind, at Donald Trump kun har kort tid tilbage i Det Hvide Hus, vurderer Astrid Haug.

- Man kan sagtens finde mange andre gange tidligere, hvor de også kunne have smidt ham af. For eksempel hele den måde, hvor han har svinet folk til til højre og venstre og kørt en ret aggressiv mobbestil. Det kunne kan man også godt have kastet sig over, siger hun.

Med Trumps udsmidning har Twitter også sagt farvel til en politiker, der med stor succes har brugt platformen til at styre dagsordenen.

- Det har været en vigtig del af hans strategi, allerede før han blev præsident. Han har twettet utroligt meget. Han har brugt det til at lave de vildeste afledningsmanøvrer. Han har kørt journalister og andre rundt i manegen, fordi han hele tiden har fundet på noget nyt.

- Nogle gange var det underholdende, andre gang bare helt forrykt. Men vi har ikke set andre statsledere, der har brugt det på den måde, som han har gjort, siger Astrid Haug.

Vi har samlet en stribe eksempler på Donald Trumps bemærkelsesværdige tweet-stil gennem tiden.

1

Såede tvivl om Obamas fødested

6. august 2012 skrev Donald Trump på Twitter:

- En "ekstrem pålidelig kilde" har ringet til mit kontor og fortalt mig at @BarackObamas fødselsattest er fup.

Donald Trump brugte bevidst konspirationsteorien, om at Barack Obama var født i Kenya, til at høste masser af opmærksomhed og bane sig vej ind i politik.

Ifølge ABC News har Trump 67 gange tweetet eller retweetet påstande om den såkaldte "birther"-konspirationsteori. Først i 2016 gik Trumps kampagne ud og sagde, at Trump mente, at Obama er født i USA.

2

Gik til angreb på medierne

I 2007 delte præsident Trump et videoklip, hvor han tævede en mand under en wrestling-kamp. Modstanderens ansigt var erstattet af tv-stationen CNN's logo.

Videoen, der blev flittigt delt, er et eksempel på Trumps kamp mod de etablerede medier. Gentagne gange har han på Twitter angrebet medier og navngivne journalister.

3

Opfandt ordet 'COVFEFE'

Twitter-brugerne undrede sig, da Trump en aften efterlod et tweet, hvor han brokkede sig over den negative presse-"covfefe". Vittigheder og memes opstod, hvor folk forsøgte at regne ud, hvad covfefe mon betød. Sandsynligvis var det et forsøg på at stave til "coverage" (dækning, red.), der gik galt.

4

Søvnige Joe og andre øgenavne

Trump har konsekvent brugt Twitter til at kalde sine modstandere ved øgenavn. Den kommende præsident Joe Biden omtaler han konsekvent som Sleppy (Søvnige, red.) Joe, og Hillary Clinton fik tilnavnet "Korrupte".

- Han har været god til 'namecalling' - at give folk øgenavne. Der var en periode i starten, hvor mange opfattede det som sjovt, indtil det gik op for verden, at det var systematisk voksenmobning, siger kommunikationsekspert Astrid Haug.

5

Aflyste besøg i Danmark

Efter at Mette Frederiksen havde afvist et tilbud fra Trump om at købe Grønland som "absurd", følte den amerikanske præsident ikke længere, at der var behov for at gennemføre et planlagt besøg i Danmark.

- Jeg vil udskyde vores møde som er planlagt til at finde sted om to uger til en anden tid, skrev han på Twitter.

- Statsministeren har sparet os for en masse udgifter og besvær for både USA og Danmark ved at være så direkte, tweetede han.

Det var bare en af mange gange, hvor Trump brugte sin twitterprofil til at annoncere politiske nyheder og ændringer i sine planer.

6

'Influenza er mere dødeligt end corona'

I begyndelsen af oktober twettede Trump, at influenza "i de fleste befolkninger er langt mere dødeligt" end covid-19.

Twitter valgte at gemme tweetet bag en advarsel om, at der var tale om ”potentiel farlig” misinformation.

Inden havde Trump gentagne gange brugt Twitter til at prise sig selv for sine egen indsats mod coronaen.

7

'Vi er testet positive'

En måned før præsidentvalget sidste november fortalte Trump på Twitter, at både han og hans kone, Melania Trump, var smittet med covid-19.

- I aften er USA's førstedame og jeg testet positive for covid-19. Vi vil begynde vores karantæne og komme os hurtigst muligt. Vi vil komme igennem dette sammen, skrev præsidenten. Næsten to millioner likede opslaget.

8

Såede tvivl om valget

Allerede i maj begyndte Donald Trump at så tvivl og sprede løgne om det forestående præsidentvalg.

- USA kan ikke have brevstemmer. Det vil blive det største valgfusk i historien, folk stjæler dem fra postkasser, trykker tusinder og ”tvinger” folk til at skive under, skrev han blandt andet. Talrige eksperter har afvist anklagerne om, at brevstemmer fører til massiv vælgersnyd, men det har ikke forhindret præsidenten at gentage påstandene for sine mange tilhængere.

9

'Vi elsker jer'

Efter at hans tilhængere havde brudt ind i Kongressen, og flere havde mistet livet, opfordrede Donald Trump i en video på Twitter ballademagerne til at gå fredeligt hjem. Men han sagde også, at han forstod dem.

- Vi elsker jer. I er specielle, sagde han.

Videoen er nu, sammen med de øvrige af Trumps tusindvis af tweets, fjernet.

Twitter slår op med Trump: Her er 9 tweets, vi aldrig mere vil se (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 6200

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.